Witaj: Rejestracja | Zaloguj

FAQ | Szukaj | Użytkownicy | Grupy

Jak robić lepsze zdjęcia modeli

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Forum Forum PWM Strona Główna -> Fotografia modelarska Idź do strony 1, 2  Następny
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kangur

PostWysłany: Sro Sie 25, 2004 5:33 pm
PostTemat postu: Jak robić lepsze zdjęcia modeli
Odpowiedz z cytatem

Panowie Modelarze.
Nie chcę nikogo pouczać tym, co tu napisałem, ale chce abyście poznali tajniki robienia zdjęć modeli i uniknęli niepotrzebnych wydatków w postaci zepsutych negatywów lub wielu godzin spędzonych przed PHOTO SHOPEM poprawiając zdjęcia modelu, które właśnie zrobiliście.
Otóż kierując się wieloletnim doświadczeniem, a zaczynałem od robienia zdjęć aparatem typu Zenit i pierścieniami Macro mogę uznać, iż mam coś do napisania. Przede wszystkim nie należy robić zdjęć pośpiesznie, bo nic z tego nie wyjdzie. Należy doskonale poznać właściwości czasu i przysłony swojego aparatu. Zaopatrzyć się w kartonowe tła do nabycia w papierniczym i polecam ciemny model – jasne tło i odwrotnie. Przy użyciu białego tła niektóre aparaty cyfrowe mają funkcję BALANS BIELI ustawić wtedy balans tła i dopiero postawić fotografowany model. Oczywiście przy takich zdjęciach należy zaopatrzyć się w statyw lub po prostu usztywnić aparat na podkładkach np. z książek i robić zdjęcia na samowyzwalaczu. Pomijamy drżenie rak. Ale najważniejszą sprawą jest GŁĘBIA OSTROŚCI. Uzyskuję się ja poprzez ustawienie maksymalnej przysłony i tu radzę wybierać aparaty o przysłonach od 10 wzwyż, gdyż ten właśnie element optyki pozwala na robienie zdjęć ostrych od końca płata do końca. Jeśli jest czas automatyczny przy wskazaniach przysłony 11 powinien czas być od 1/90 do 1/30. Przy użyciu lampy błyskowej ten czas waha się od 1/125 do 1/250. I to cała filozofia. Oczywiście doświetlanie lampa jest wskazane. Aparaty cyfrowe ustawiają same natężenie światła lampy. Przy aparatach cyfrowych można również doświetlać zwykła lampa z żarówką, ale nie wolno tego stosować przy negatywach – obraz żółknie. Program Mackro, czyli możliwość robienia z minimalnej odległości również ma znaczenie, ale drugorzędne, gdyż, jeśli dysponujemy 4-5-6 MG pikselami obrazu możemy interesujący nas szczegół w fazie obróbki zdjęcia po prostu wykadrować, a nie starać się na siłę przybliżać go.
Z modelarskim pozdrowieniem KrzysztoF Barcz.[/img]
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
PrzemoL

PostWysłany: Czw Sie 26, 2004 9:02 am
PostTemat postu:
Odpowiedz z cytatem

Zgadzam sie calkowicie! Uwazam, ze kazdy, kto robi zdjecia modeli powinien sobie ten post wydrukowac i trzymac w widocznym miejscu!
Poza tym warto tez przeczytac:
http://www.old.modelarstwo.org.pl/technika/redukcyjne/foto_modeli/index.html
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Numer GaduGadu
Marcin Kawałek

PostWysłany: Czw Sie 26, 2004 11:52 am
PostTemat postu:
Odpowiedz z cytatem

kangur napisał:
Aparaty cyfrowe ustawiają same natężenie światła lampy.

z tym to nie do końca tak jest ... sa aparaty który mają taką mozliwość ale nie te najtańsze lub najsłabsze modele (uogólniając) no i gdy robimy zdjęcia z kilku-kilkunastu cm (makro) to lampa prawie zawsze daje zbyt mocne światło co w efekcie prześwietla obraz ...

możeby tak napisac poradnik robienia zdjęć modeli bo na pewno wielu by się tym zainteresował co Wy na to ?
PrzemoL

PostWysłany: Czw Sie 26, 2004 12:04 pm
PostTemat postu:
Odpowiedz z cytatem

Bardzo chetnie sie dolacze
pzdr
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Numer GaduGadu
Lestat

PostWysłany: Czw Sie 26, 2004 12:15 pm
PostTemat postu: Re: Zdjęcia modeli
Odpowiedz z cytatem

kangur napisał:
Oczywiście doświetlanie lampa jest wskazane

Co do reszty zgoda, ale z tym fragmentem absolutnie sie nie zgadzam. Przy fotografowaniu modeli, moim zdaniem - tylko swiatlo naturalne.
Paweł 'Pavvel' Piwosz

PostWysłany: Czw Sie 26, 2004 12:21 pm
PostTemat postu: Re: Zdjęcia modeli
Odpowiedz z cytatem

Lestat napisał:
kangur napisał:

Co do reszty zgoda, ale z tym fragmentem absolutnie sie nie zgadzam. Przy fotografowaniu modeli, moim zdaniem - tylko swiatlo naturalne.

No, chyba że w ramach doświetlenia planu i osłabienia cieni. Ale to też nie wbudowaną i nie "znad" aparatu, a z boku...

A co do poradnika, ja też chętnie pomogę, na ile mogę Bardzo zadowolony

Pzdr,
Pavvel

e-mail:pawelpiwosz@pavvel.com
www: http://www.pavvel.com GG:5155981
Powrót do góry
Darek_Zgórecki

PostWysłany: Czw Sie 26, 2004 12:33 pm
PostTemat postu:
Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Cytat:
Lestat napisał:
Cytat:
[kangur napisał:

No, chyba że w ramach doświetlenia planu i osłabienia cieni. Ale to też nie wbudowaną i nie "znad" aparatu, a z boku...

A co do poradnika, ja też chętnie pomogę, na ile mogę

Pzdr,
Pavvel

No i oczywiście ze statywem!!! I dłuższy czas i będzie dobrze.
Ja zawsze tak robię i jestem zadowolony (sprzęt to: Canon EOS 650, 1000 N, oraz Rebell Ti (300V))

Pozdrowienia
Darek
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kangur

PostWysłany: Czw Sie 26, 2004 5:25 pm
PostTemat postu: o lampie
Odpowiedz z cytatem

Panowie o ile lampa błyskowa prześwietla Wam obraz , proszę nałożyc na nią kalke techniczna lub chusteczke higieniczna. Zabieg ten pozwoli na rozproszenie światła. Swiatło naturalne jest najlepsze z tym ze nie nasłonecznione , gdyż powstają duże cienie.
Powrót do góry
Marcin Kawałek

PostWysłany: Pią Sie 27, 2004 8:20 am
PostTemat postu:
Odpowiedz z cytatem

kangur napisał:
proszę nałożyc na nią kalke techniczna

kangur jesteś wielki Uśmiech Boshhh...
miałem ten problem z moimi jażeniówkami i nie miałem pomysłu jak rozproszyć światło ... a tu proszę taki prosty myk, że też wcześniej na to nie wpadłem.
kangur

PostWysłany: Pią Sie 27, 2004 6:58 pm
PostTemat postu:
Odpowiedz z cytatem

po prostu podzieliłem się kilkoma cennymi radami . zanim zaczałem robić dobre zdjęcia , które mozna zobaczyć w jednym z pism modelarskich , zniszczyłem wiele negatywów. Dziś robię cyfrowym i jest nieco łatwiej - czytaj taniej . Ale prawie zawsze doświetlam obraz lampą oczywiście najpierw stosuję Balans bieli. Poradnik na pewo jest potrzebny , aby nowicjuszy uchronić przed kosztami. Jak jest wydawca to służe radą . A jeśli nie to chyba te cenne uwagi powinny już naprowadzić na dobrą drogę
Powrót do góry
cWIEQ

PostWysłany: Wto Lis 30, 2004 2:39 pm
PostTemat postu:
Odpowiedz z cytatem

Witam,

Myślę, że może to może coś wniesie do dyskusji.
http://www.clubhyper.com/reference/photobg_1.htm

Pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Rafhart

PostWysłany: Sob Gru 04, 2004 9:01 pm
PostTemat postu:
Odpowiedz z cytatem

Dobra , mam pytanie gdybyście mieli oceniać aparaty cyfrowe to jaki cyfrówka waszym zdaniem jest „idealna” do robienia fotografii makro ? Nazwa i firma proszę.
Poza tym zgodzę się z Lestatem że jedynym słusznym światłem jest dzienne. Ale nie zawsze jest ono odpowiednie i nie zawsze jest czas i w tedy trzeba się wspomagać sztucznym.

PostWysłany: Sob Gru 04, 2004 10:09 pm
PostTemat postu:
Odpowiedz z cytatem

Co do swiatla, to zgadzam sie z Lestatem i Rafhartem- dzienne, przy lekkim zachmurzeniu i koniecznie statyw.
Lestat

PostWysłany: Sob Gru 04, 2004 11:34 pm
PostTemat postu:
Odpowiedz z cytatem

A po co koniecznie statyw? Jesli czas naswietlania wychodzi 1/30 bądz mniejszy to po co? No chyba, ze ktos za duzo pije ... Gromki śmiech
O_Pablo

PostWysłany: Nie Gru 05, 2004 11:17 am
PostTemat postu:
Odpowiedz z cytatem

Ja podam link do konkurencji http://www.kartonwork.pl/forum/viewtopic.php?t=3151&highlight=fotografowanie
Zawiera on wiele tematów pokazywanych w wątkach powyżej, ale ma tą zaletę, że jest udokumentowany obrazkami. Może się komuś przyda!

Pozdrawiam
Paweł
Powrót do góry
Forum Forum PWM Strona Główna -> Fotografia modelarska Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2
Skocz do: