Zasilanie aerografu by Rafhart część 2

Tutaj poruszamy zagadnienia związane z malowaniem modeli np farby, lakiery, aerografy.

Zasilanie aerografu by Rafhart część 2

Postprzez Rafhart » Pią Lut 17, 2006 7:36 pm

Zasilanie aerografu by Rafhart część 2

Jest to pewnego rodzaju „ewolucja” mojego pierwszego zasilania ,
http://www.modelarstwo.org.pl/forum/vie ... hp?t=15662
po tym jak tani „kompresor” rozpadł się postanowiłem go zastąpić czymś cichszym i mniej zawodnym , naturalnie wybór padł na agregat pochodzący z lodówki. Lodówka z której został wymontowany była w pełni sprawna , olej był czysty i klarowny , a przewody nieuszkodzone.
Jako włącznik posłużył mi przewód do lampki nocnej zakupiony w sklepie elektrycznym.
Z starego kompresora wymontowałem przewód łączący go ze zbiornikiem. Na przewodzie znajdował się również manometr. Na agregacie został zamontowany filtr pobieranego powietrza. Na przewodzie miedzy agregatem a zbiornikiem zamontowałem filtr oleju napędowego , dodatkowo wypełniony filtrami z papierosów. Całość została połączona przewodami do paliwa i klejem „kropelką”, mając już pierwszą wersje mojego zasilania przeróbka na druga jest dość prosta i nie zabiera dużo czasu. To zasilanie aerografu służy mi od jakiś 4 lat. Ostatnio wymieniłem filtr „powietrza”, ponieważ był już mocno zabrudzony. Polecam stosowanie dość długiego przewodu przed filtrem, to wydłuża czas jego użytkowania. W chwili obecnej zamontuje drugi filtr, aby wydłużyć okres bezobsługowej pracy zestawu. Do zalet tego zasilania należy „mobilność” zestaw można rozłączyć i trzymać oddzielnie , a na czas malowania zmontować w całość. Po za tym, jeśli agregat popsuje się łatwiej go można wymienić. Do minusów można zaliczyć rozmiar zbiornika ok. 25cm x 25 cm.

Image

Image


Image


Image

Image

Image
Awatar użytkownika
Rafhart
 
Posty: 4010
Rejestracja: Śro Mar 10, 2004 2:10 pm
Miejscowość: Inowrocław

Postprzez rzelu » Sob Lut 18, 2006 9:56 pm

ok, tylko nie kumam tej membrany w zbiorniku wyrównawczym...
Awatar użytkownika
rzelu
 
Posty: 316
Rejestracja: Czw Lis 24, 2005 4:50 pm
Miejscowość: Szczecin

Postprzez Rafhart » Sob Lut 18, 2006 10:01 pm

W membranie trzeba zrobić dziurę , opisane jest to w 1 części. Bo inaczej nie będzie działać.
Awatar użytkownika
Rafhart
 
Posty: 4010
Rejestracja: Śro Mar 10, 2004 2:10 pm
Miejscowość: Inowrocław

Postprzez Mikołaj Wawer » Sob Lut 18, 2006 10:05 pm

heh Rafhart tylko powiedz mi w czym ty teraz będziesz trzymał latem jedzienie ( zimą nie ma problemu) jeżeli wymonowałes agragat ze sprawnej lodówki :lol:
Image
Awatar użytkownika
Mikołaj Wawer
 
Posty: 482
Rejestracja: Sob Lip 30, 2005 8:25 pm
Miejscowość: Gdańsk

Postprzez Rafhart » Sob Lut 18, 2006 10:15 pm

He he he sprawna , nie znaczy używana. :lol:
Awatar użytkownika
Rafhart
 
Posty: 4010
Rejestracja: Śro Mar 10, 2004 2:10 pm
Miejscowość: Inowrocław

Postprzez Piotrek.S. » Nie Lut 19, 2006 1:03 am

He he he sprawna , nie znaczy używana
nie używana czyli co??? z nuffki wytłeś agregata??? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
May you get to heaven a half hour before the devil knows you're dead
Awatar użytkownika
Piotrek.S.
 
Posty: 539
Rejestracja: Wto Lut 08, 2005 10:39 am
Miejscowość: Oborniki

Postprzez mate64 » Nie Lut 19, 2006 12:39 pm

Piotrek.S. napisał(a):
He he he sprawna , nie znaczy używana
nie używana czyli co??? z nuffki wytłeś agregata??? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:


A mało to takich sprawnych nieużywanych po Media Marketach i Euro się wala? Tylko pójść z kluczami .....Image
mate64
 
Posty: 288
Rejestracja: Nie Sty 29, 2006 10:03 pm
Miejscowość: Ogólnie rzecz biorąc PL, szczegółowiej Łódź :P

Postprzez Rafhart » Nie Lut 19, 2006 1:21 pm

Nie wszystkie lodówki umierają śmiercią naturalną , są takie które zostały wymienione na nowszy model , właśnie z takiej pochodzi mój agregat.
Awatar użytkownika
Rafhart
 
Posty: 4010
Rejestracja: Śro Mar 10, 2004 2:10 pm
Miejscowość: Inowrocław

Postprzez PanzerIII » Czw Lut 23, 2006 11:56 am

Prezentowane filtry nie są filtrami oleju a samochodowymi filtrami paliwa.
Ponad to zakupienie takiego filtra i paczki papierosów to koszt niewiele niższy niz profesionalny odwadniacz (na allegro za 23 pln).
Mariusz Pacek
Warsztat
1:35
Awatar użytkownika
PanzerIII
 
Posty: 113
Rejestracja: Czw Gru 29, 2005 2:34 pm
Miejscowość: Grodzisk Maz.

Postprzez Rafhart » Czw Lut 23, 2006 6:58 pm

Filtr kosztuje 4 zł , paczka fajek 3 zł co daje 7 zł , a to ma się nijak do 30 zł które wydasz na „odwadniacz”.
Awatar użytkownika
Rafhart
 
Posty: 4010
Rejestracja: Śro Mar 10, 2004 2:10 pm
Miejscowość: Inowrocław

Postprzez Piracik_ » Śro Mar 01, 2006 9:33 pm

ten zbiornik jest firmy PA-MET??? i sluzy do CO???
Piracik_
 
Posty: 29
Rejestracja: Śro Mar 01, 2006 5:41 pm
Miejscowość: Świdwin

Postprzez Rafhart » Śro Mar 01, 2006 10:37 pm

Tak , ale może być też "reflex"
Awatar użytkownika
Rafhart
 
Posty: 4010
Rejestracja: Śro Mar 10, 2004 2:10 pm
Miejscowość: Inowrocław

Postprzez Piracik_ » Czw Mar 02, 2006 3:44 pm

pytam... bo je produkuje :)
Piracik_
 
Posty: 29
Rejestracja: Śro Mar 01, 2006 5:41 pm
Miejscowość: Świdwin

Postprzez Rafhart » Czw Mar 02, 2006 6:10 pm

A widzisz a ja nimi handlowałem. :)
Awatar użytkownika
Rafhart
 
Posty: 4010
Rejestracja: Śro Mar 10, 2004 2:10 pm
Miejscowość: Inowrocław


Wróć do Malowanie modeli

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

cron