kompresor

Tu dyskutujemy na temat technik stosowanych w modelarstwie redukcyjnym

kompresor

Postprzez gluciooo » Sob Gru 17, 2005 6:26 pm

witam

chcę poprosić mikołaja o ten kompresor czy warto i czy ma regulator ciśnienia.i czy znacie jakieś z regulatorami w rozsądnej cenie??


Image
Na warsztacie:
Francja '40
Panzerjager
Awatar użytkownika
gluciooo
 
Posty: 200
Rejestracja: Sob Paź 08, 2005 10:30 am
Miejscowość: Się biorą dzieci??

Postprzez Pan Patison » Sob Gru 17, 2005 7:46 pm

Nie ma regulatora,ale to imo dobry kompresor,w każdym razie ja jestem z niego zadowolony.Jak chcesz coś z wyższej półki,inni napewno coś ci podsuną pod nos :>

Swoją drogą,trochę tego było na forum,spróbuj poszukać,a nuż coś znajdziesz.
Klub Lepiaczy Nieleżących w Planach
Awatar użytkownika
Pan Patison
 
Posty: 808
Rejestracja: Wto Sie 30, 2005 12:33 pm
Miejscowość: Opolszczyzna

Postprzez O_Pablo » Sob Gru 17, 2005 9:19 pm

Jeżeli już masz kupić coś takiego to polecam ten egzemplarz http://www.allegro.pl/show_item.php?item=77672871 , choć podobnie jak ten poprzedni nie posiada zaworu redukcyjnego ( z regulacją). Ten będziesz mógł zakupić w późniejszym okresie za ok. 35 zł w najtańszej (choć równie dobrej wersji).
Zbiornik wyrównawczy pozwoli Ci raz na przedłużenie pracy z kompresorkiem (który wyłącza się po 20 minutach pracy ciągłej, bo się przegrzewa) oraz zapewni bardziej równomierne ciśnienie. Traktowanie odwadniacza jako zbiornika wyrównawczego jest wg mnie nieporozumieniem.
Ja swój przerobiłem mniej więcej tak:
Image
Zbiornik mniejszy niż w tym, który zaproponowałem Ci powyżej, ale już o rozsądnej pojemności. Oczywiście dodałem też zawór redukcyjny umożliwiający regulację ciśnienia w zakresie 0÷3,3 bara.
Pozdrawiam
Paweł
Image
Awatar użytkownika
O_Pablo
 
Posty: 168
Rejestracja: Wto Cze 22, 2004 8:49 pm
Miejscowość: Gliwice

Postprzez gluciooo » Nie Gru 18, 2005 1:12 pm

Pan Patison napisał(a):Nie ma regulatora,ale to imo dobry kompresor,w każdym razie ja jestem z niego zadowolony


a możesz coś więcej powiedzieć o tym kompresorze
Na warsztacie:
Francja '40
Panzerjager
Awatar użytkownika
gluciooo
 
Posty: 200
Rejestracja: Sob Paź 08, 2005 10:30 am
Miejscowość: Się biorą dzieci??

Postprzez Piotr Kostecki » Nie Gru 18, 2005 1:26 pm

Ja też używam tego kompresora (tylko mój jest niebieski :lol: ) i ja też nie narzekam. W połączeniu z P-Iwatą pomalował u mnie już 5 modeli, nigdy nie zdarzyło mi się żeby sam się wyłączył, nie jest (chyba) bardzo głośny no i ma fajne trzymadełko do aerografu :D Zdecydowanie lepiej mi się nim maluje jak za pomocą kompresowa lodówkowego i ruska, które mamy na modelarni.
If you can dream it, you can do it!

Image
Image
Awatar użytkownika
Piotr Kostecki
 
Posty: 438
Rejestracja: Wto Sie 10, 2004 10:37 pm
Miejscowość: Lublin

Postprzez Pan Patison » Nie Gru 18, 2005 1:27 pm

Jest niebieski i śmiesznie buczy :lol:

A tak na poważnie,to chyba kompresor membranowy,maluję p-iwata,nigdy mi nie pluje farbą,ciśnienie raczej nie skacze(w każdym razie nigdy tego nie odczułem),po prostu początkujący lepiacz,taki jak ja,jest z niego zadowolony :>
Klub Lepiaczy Nieleżących w Planach
Awatar użytkownika
Pan Patison
 
Posty: 808
Rejestracja: Wto Sie 30, 2005 12:33 pm
Miejscowość: Opolszczyzna

Postprzez gluciooo » Nie Gru 18, 2005 1:33 pm

no to fajnie więc dzięki i chyba go kupię jak nie znajdę lepszego 8-)
Na warsztacie:
Francja '40
Panzerjager
Awatar użytkownika
gluciooo
 
Posty: 200
Rejestracja: Sob Paź 08, 2005 10:30 am
Miejscowość: Się biorą dzieci??

Postprzez Piotr Kostecki » Nie Gru 18, 2005 3:03 pm

Śmiało kupuj :!:
If you can dream it, you can do it!

Image
Image
Awatar użytkownika
Piotr Kostecki
 
Posty: 438
Rejestracja: Wto Sie 10, 2004 10:37 pm
Miejscowość: Lublin

Postprzez Meredit » Nie Gru 18, 2005 3:13 pm

Piotr Kostecki napisał(a):Ja też używam tego kompresora (tylko mój jest niebieski :lol: ) i ja też nie narzekam. W połączeniu z P-Iwatą pomalował u mnie już 5 modeli, nigdy nie zdarzyło mi się żeby sam się wyłączył, nie jest (chyba) bardzo głośny no i ma fajne trzymadełko do aerografu :D Zdecydowanie lepiej mi się nim maluje jak za pomocą kompresowa lodówkowego i ruska, które mamy na modelarni.


Od 2 dni również jestem posiadaczem zestawu niebieski + pIwata....
za wiele nie mogę narazie powiedzieć, ale to wiem napewno:
pracuje cichooooo, w porównaniu z samoróbkami i jest stabilny!!!, jak się przyssie do mojego biurka to mam problemy z jakąkolwiek zmianą położenia kompreskorka... 8-) :)
Warsztat:
Panzer IV ausf. D - Dragon
Commando Car 1/35

Pozdrawiam - Tomek
Awatar użytkownika
Meredit
 
Posty: 152
Rejestracja: Sob Wrz 10, 2005 9:40 pm

Postprzez arturo29 » Nie Gru 18, 2005 3:42 pm

Posiadam ten niebieski+p iwatę od 2 miesięcy,pomalowałem nim z dziesięć modeli,zero problemu,na minus jedynie zasługuje za to że wyłącza się faktycznie po ok 20 minutach ciągłej pracy,ale i tak to nie problem.
www.modelarstwo.h2o.pl
Awatar użytkownika
arturo29
 
Posty: 73
Rejestracja: Pon Sie 22, 2005 8:28 am
Miejscowość: bialystok

Postprzez Meredit » Nie Gru 18, 2005 5:06 pm

o ile wiem to on się wyłącza automatycznie, aby nie zapobiedz przegrzaniu... to chyba dobrze... :?
Warsztat:
Panzer IV ausf. D - Dragon
Commando Car 1/35

Pozdrawiam - Tomek
Awatar użytkownika
Meredit
 
Posty: 152
Rejestracja: Sob Wrz 10, 2005 9:40 pm

Postprzez krawiec » Nie Gru 18, 2005 5:17 pm

A ile on kosztuje i gdzie go można kupić?
Klub lepiaczy nieleżących w planach :D
krawiec
 
Posty: 142
Rejestracja: Czw Mar 10, 2005 4:47 pm
Miejscowość: Szczecin

Postprzez Piotr Kostecki » Nie Gru 18, 2005 6:31 pm

Kosztuje: 298 PLN
Kupić można chociażby tu: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=76708164
If you can dream it, you can do it!

Image
Image
Awatar użytkownika
Piotr Kostecki
 
Posty: 438
Rejestracja: Wto Sie 10, 2004 10:37 pm
Miejscowość: Lublin

Postprzez O_Pablo » Nie Gru 18, 2005 6:53 pm

A jest to kompresor tłokowy, a nie membranowy!
Pozdrawiam
Paweł
Image
Awatar użytkownika
O_Pablo
 
Posty: 168
Rejestracja: Wto Cze 22, 2004 8:49 pm
Miejscowość: Gliwice

Postprzez Juli(an) Ludwicki » Nie Gru 18, 2005 7:03 pm

Piotr Kostecki napisał(a):Kosztuje: 298 PLN
Kupić można chociażby tu: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=76708164


A to naprawdę nie lepiej dodać 3 dyszki i zafundować sobie taki jak podał w swoim pierwszym poście O_Pablo?! z prawdziwym zbiornikiem wyrównawczym.. później dokupic zawór redukcyjny i masz kompresor na wieeeeele lat...
Image..tla
Awatar użytkownika
Juli(an) Ludwicki
 
Posty: 608
Rejestracja: Pią Sty 07, 2005 5:56 pm
Miejscowość: 0-61

Następna

Wróć do Modelarstwo redukcyjne - plastik

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości

cron