Jaki aerograf polecacie dla początkującego?

Tutaj poruszamy zagadnienia związane z malowaniem modeli np farby, lakiery, aerografy.

Jaki aerograf polecacie dla początkującego?

Postprzez woalfred » Pią Sty 14, 2005 9:48 am

Pytanko malutkie - postanowiłem zakupić sobie aerograf chyba już dorosłem do tego a może jeszcze nie muszę spróbować to się przekonam. Jakie byście polacali a jakich nie i dlaczego ?


na warsztacie:
flak 38 mm - 95%
zestaw refuelling - 30%
sd.kfz. 11 - 5%
he 111 + blachy - w kolejce
pozdrawiam Władek

Na warsztacie

dioramka z łosiem - 20 %
dioramka z C-130 - 5%
Kukuruźnik - 50 %
coś tam z makulatury
I pełna poczekalnia
woalfred
 
Posty: 49
Rejestracja: Wto Sty 11, 2005 5:21 pm
Miejscowość: lubelskie

Re: aero ??

Postprzez Bartosz Piotrowski » Pią Sty 14, 2005 11:29 am

[quote="woalfred"]Pytanko malutkie - postanowiłem zakupić sobie aerograf chyba już dorosłem do tego a może jeszcze nie muszę spróbować to się przekonam. Jakie byście polacali a jakich nie i dlaczego ?

Czesc !

Polecam pseudo-Iwate.

Pozdrawiam
Bartek
WARSZTAT:
Breguet Br. 1001 Taon. 1/72 DUJIN - 100%. Gotowy.
Obecne miejsce bazowania PKiN.
Awatar użytkownika
Bartosz Piotrowski
 
Posty: 1056
Rejestracja: Czw Paź 16, 2003 7:36 pm
Miejscowość: Warszawa

Postprzez woalfred » Pią Sty 14, 2005 5:33 pm

a dlaczego takie pseudo poleczasz ??

na warsztacie :
flak 38 mm 85%
refuelling zestaw - 20%
sd.kfz.11 - 5%
He 111 + blachy - w planach
pozdrawiam Władek

Na warsztacie

dioramka z łosiem - 20 %
dioramka z C-130 - 5%
Kukuruźnik - 50 %
coś tam z makulatury
I pełna poczekalnia
woalfred
 
Posty: 49
Rejestracja: Wto Sty 11, 2005 5:21 pm
Miejscowość: lubelskie

Postprzez Tomasz Mańkowski » Pią Sty 14, 2005 6:58 pm

Drogi Kolego woalfredzie,
Pytanie o aerografy jest bardzo często zadawane przez młodszych ( wiekiem lub stażem ) uczestników tego forum.
Więc nie dziw się, że taka a nie inna odpowiedź, spotkała Cię ze strony Piotra czy Michała. Naprawdę wiele informacji na ten temat możesz wyciągnąć z archiwum dzięki użyciu wyszukiwarki ( to ta boska funkcja "SZUKAJ" jak pisze Michał ) - http://www.modelarstwo.org.pl/forum/search.php

A to co polecił Ci Bartek, czyli pseudo-Iwata to jeden z najtańszych, metalowych ( niezłej klasy ) aerografów dostępnych obecnie u nas w kraju ( znany jest też pod nazwą "Fachowiec" ( bodajże od firmy o tej nazwie która go dystrybuuje) czy też pod nazwą "Proffesional" jako wyrób firmy "Airbrush".
A dlaczego zwany jest pseudo-Iwata - no cóż jest to poprostu jakaś chińska podróbka markowego aerografu japońskiej firmy Iwata ( stąd też jeszcze inna nazwa, czasami stosowana do pseudo-Iwaty, to "chińska Iwata" )
Ta pseudo-Iwata jest może troszkę gorsza jakościowo od oryginału ale kosztuje blisko cztery razy mniej ( jeśli dobrze pamiętam to pseudo-Iwatę możesz dostać za jakieś 150 złotych, a oryginał wart jest ze 6 setek... )
Pseudo-Iwara wygląda tak
Image
Obrazek ze sklepu Martola.

Przeszukaj dobrze archiwum - zarówno pod kątem pytania "jaki aerograf" jak również pod kątem tematu "pseudo-Iwata", a mam wrażenie że dostaniesz odpowiedzi na interesujące Cię pytania

A gdybyś decydował się na kupno, a u Ciebie w najbliższym sklepie modelarskim takiego sprzętu by nie mieli to rozważ zakup przez Internet ( czy to Jadar, czy Martola, czy Allegro, czy jakiś jeszcze inny modelarski e-shop )

Pozdrawiam
Tomasz Mańkowski
ImageImage
Awatar użytkownika
Tomasz Mańkowski
Dobry Duch PWM
 
Posty: 1317
Rejestracja: Nie Wrz 28, 2003 8:16 pm
Miejscowość: na południe od Warszawy

Postprzez Marcin (pvf) Krajewski » Sob Sty 15, 2005 1:39 pm

woalfred napisał(a):wiem już co chciałem wiedzieć .


A kompresor....? ;o)

Tak czy inaczej - witamy w naszym gronie :)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Marcin (pvf) Krajewski
 
Posty: 125
Rejestracja: Pon Wrz 29, 2003 2:01 pm
Miejscowość: Kraków

Postprzez woalfred » Sob Sty 15, 2005 4:09 pm

zanim dołączyłem do waszego grona to już sporo wyczytałem i wiem np. że kompresor można zrobic z agregatu od lodówki tylko że akurat od jakiegoś czasu szukam takiego wynalazku i niestety nie mogę zanleść.
Pozostaje mi tylko pojeździć po firmach zajmujących się sprzedażą kompresorów i coś niezbyt dużego wyszukać. A propos czy kompresor musi mieć jakieś wymagania żeby aerograf dobrze funkcjonował, dokładnie chodzi mi o wydajność tłoczonego powietrza ??


na warsztacie :
flak 38 mm 85%
refuelling zestaw - 20%
sd.kfz.11 - 5%
He 111 + blachy - w planach
pozdrawiam Władek

Na warsztacie

dioramka z łosiem - 20 %
dioramka z C-130 - 5%
Kukuruźnik - 50 %
coś tam z makulatury
I pełna poczekalnia
woalfred
 
Posty: 49
Rejestracja: Wto Sty 11, 2005 5:21 pm
Miejscowość: lubelskie

Postprzez Marskan » Sob Sty 15, 2005 8:13 pm

W zasadzie każda lodówkowa sprężarka bedzie wystarczająco wydajna. Ja mam jedną z mniejszych i spisuje się doskonale. Inna sprawa to pozostałe elementy zestawu czyli zbiornik wyrównawczy, wyłącznik ciśnieniowy, reduktor, filtr paliwa, zawór zwrotny i ewentualnie odolejacz.
Oczywiście jeśli to wszystko zechcesz kupić to wartość takiego kompresora moze sięgnąć nawet 400 zł.

Pozdrawiam
-------------------------------------
Awatar użytkownika
Marskan
 
Posty: 84
Rejestracja: Sob Sty 10, 2004 9:51 am

Postprzez Lestat » Sob Sty 15, 2005 11:11 pm

Marskan napisał(a): Inna sprawa to pozostałe elementy zestawu czyli zbiornik wyrównawczy, wyłącznik ciśnieniowy, reduktor, filtr paliwa, zawór zwrotny i ewentualnie odolejacz.


I zalezy jak bardzo sie przejmujesz, bo osobiscie z tego calego zestawu mam tylko filtr paliwa...
Piotr "Lestat" Puchowski
Darts Zone / Plastik 1/48
Awatar użytkownika
Lestat
 
Posty: 632
Rejestracja: Pon Wrz 29, 2003 9:16 am
Miejscowość: Łódź

Postprzez Marcin Szelenbaum » Wto Sty 25, 2005 8:44 pm

Aby nie śmiecić na forum, dopisze sie w tym oto poście, mam taki problem, otóż mam na oku ten aero: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=39688868

i mam pytanko, czy do jego obsługi wystarczy kompresorek o mocy 1 bar?? , wiem, ze to mało, ale miałem azteca kiedyś i dawało rade, niemniej wolałbym sie skonsultować z obecnym tu gronem specjalistów, będe wdzięczny za pomoc.
Image
Awatar użytkownika
Marcin Szelenbaum
 
Posty: 2159
Rejestracja: Pią Wrz 24, 2004 10:17 pm
Miejscowość: Warszawa

Postprzez Bartosz Piotrowski » Wto Sty 25, 2005 10:18 pm

patterson napisał(a):Aby nie śmiecić na forum, dopisze sie w tym oto poście, mam taki problem, otóż mam na oku ten aero: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=39688868

i mam pytanko, czy do jego obsługi wystarczy kompresorek o mocy 1 bar?? , wiem, ze to mało, ale miałem azteca kiedyś i dawało rade, niemniej wolałbym sie skonsultować z obecnym tu gronem specjalistów, będe wdzięczny za pomoc.


Czesc !

Ten Aero wyglada mi na pseudo-Iwate. Moja Iwata chodzi z kompresoerem Revella bez problemu. Jesli masz taki kompresor to powinno Ci dzialac.

Pozdrawiam
Bartek
WARSZTAT:
Breguet Br. 1001 Taon. 1/72 DUJIN - 100%. Gotowy.
Obecne miejsce bazowania PKiN.
Awatar użytkownika
Bartosz Piotrowski
 
Posty: 1056
Rejestracja: Czw Paź 16, 2003 7:36 pm
Miejscowość: Warszawa

Postprzez Marcin Szelenbaum » Wto Sty 25, 2005 10:31 pm

witam

już mówie co mam, nie znam sie na tym zabardzo to wypisze wszelkie dane z tabliczki znamionowej :] otóż moja maszyna to:

Revell Mod. "ALPHA" model z 97" (w stanie idealnym)
-Volt/Hz 230/50
-WATT/A 60/0.5
-dB 50
-l/m 10
-Bar 1

i własnie oddaje sie w rece specjalistów, gdyż słyszałem , ze takie minimum do obsługi aero to 1.5 bar-a, ale na tym kompresorku pracowałem już 3 lata i mialem w tym czasie już wysłuzonego aztecka i jakieś tanie badziewie, ale nie było problemów z ciśnieniem.Niemniej wole sie upewnić , dlatego kieruje swą prośbe do szanownych kolegów :D
Image
Awatar użytkownika
Marcin Szelenbaum
 
Posty: 2159
Rejestracja: Pią Wrz 24, 2004 10:17 pm
Miejscowość: Warszawa

Postprzez Siodlo » Śro Sty 26, 2005 1:39 pm

Marcin Szelenbaum napisał(a): słyszałem , ze takie minimum do obsługi aero to 1.5 bar-a

Witam,
Nieprawda. Z cala pewnoscia bedziesz mogl pracowac na swoim kompresorze z nowym aerografem. Cisnienie robocze reguluje u siebie od 0,8 do 2 bar w zaleznosci od kombinacji i uzywanych farb. 1 bar na pewno wystarczy Ci do standardowych zastosowan. Smialo mozesz kupowac p-iwate.
pozdrawiam
Tomek Siedlecki
Image
Image
Awatar użytkownika
Siodlo
 
Posty: 889
Rejestracja: Śro Paź 08, 2003 8:21 am
Miejscowość: W-wa

Postprzez Marcin Szelenbaum » Śro Sty 26, 2005 2:55 pm

b. dziękuje za pomoc, :D , bardzo sie ciesze, że da rade, bo nie stać mnie na nową spręzarke, zwłaszcza, że technicznie ta jest dobra, tylko właśnie o mocy 1 bara :D , jeszcze raz dziękuje za pomoc :D :D
Image
Awatar użytkownika
Marcin Szelenbaum
 
Posty: 2159
Rejestracja: Pią Wrz 24, 2004 10:17 pm
Miejscowość: Warszawa

Postprzez krawiec » Pon Maj 23, 2005 8:44 pm

Jak uważacie czy warto kupić na poczatek aerograf rosyjski konkretnie chodzi o ten: http://www.modelarstwo.org.pl/forum/viewtopic.php?t=13919
Klub lepiaczy nieleżących w planach :D
krawiec
 
Posty: 142
Rejestracja: Czw Mar 10, 2005 4:47 pm
Miejscowość: Szczecin

Postprzez Krzysztof Strużyna » Pon Maj 23, 2005 10:12 pm

Ja bym dorzucił 70zl i kupił jednak pseudo-iwate. Rusek daje niezłe efekty, ale tylko dzięki wielkiej wprawie użytkownika. A pseudo-iwata jest bardziej przyjazna i łatwiejsza w obsłudze.
Pozdrawiam Krzysztof
http://home.elka.pw.edu.pl/~kstruzyn/ (w budowie)
Na warsztacie:
Sopwith Camel 1/32, P-51B Revell 1/72, Spitfire MkV Revell 1/72
Awatar użytkownika
Krzysztof Strużyna
 
Posty: 473
Rejestracja: Sob Kwi 17, 2004 5:59 pm
Miejscowość: Warszawa

Następna

Wróć do Malowanie modeli

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości

cron