[tutorial] zapisywanie zdjęć do www

Najczęstsze problemy, ważne zagadnienia dotyczące budowy modeli pojazdów cywilnych.

[tutorial] zapisywanie zdjęć do www

Postprzez Fumfol76 » Pią Kwi 07, 2006 11:49 am

Zdjęcie po skorygowaniu kolorów, wykadrowaniu i zmianie rozmiarów wymaga jeszcze jednej, dość ważnej operacji: wyostrzenia. Nie polega to na tym, że jeśli zrobilismy nie ostrze zdjęcie, nagle stanie sie ono ostre. Chodzi o efekt, który sprawi, że fotka nie bedzie rozmyta a wyraźna mimo małego rozmiaru (na tym forum max 700 px na szerokość).

Do wyostrzenia używamy efektu Photoshopa, jak na zdjęciu niżej:

Image

Jesli uznamy, że zdjęcie nadal jest za mało ostre można operacje ponowić. Z własnego doswiadczenia: wystarczy raz dla zdjecia w interesujących nas wymiarach. Można przesadzić i obraz stanie sie sztuczny czego przecież nie chcemy!

Żeby zapisać zdjęcie w rozmiarze odpowiednim dla stron www i tego forum, czyli małym, możemy skorzystać z automatu jaki oferuje Photoshop. Wybieramy z menu jak na zdjęciu poniżej:

Image

Otworzy nam się okno w którym można ustawić parametry zapisu dla www:

Image

Można przyjąć, że standardowe ustawienia, pozwalające zminimalizować zdjęcie przy zachowaniu jego jakości wyglądaja tak:

Image

Teraz wystarczy nacisnąć SAVE, wakzać miejsce zapisu zdjęcia i gotowe!

W razie pytań i wątpliwości - chętnie odpowiem i wyjasnie to i owo :)

Podsuwowanie:
Zdjęcie do użyte do tutorialu jest własnością kolegi Portalusa i zostało użyte za jego zgodą. Program, którego używałem do przygotowania tutorialu to Adobe Photoshop CS, działający pod kontrolą systemu OSX 10.3.9 na PowerMacu G4 1,25 MHz, 1,75 GB RAMu.
Awatar użytkownika
Fumfol76
 
Posty: 554
Rejestracja: Wto Paź 11, 2005 11:04 am
Miejscowość: Poznań

Postprzez portalus » Pon Kwi 10, 2006 7:51 pm

Pytanie:
Mam wersję 5.0 i są tam takie opcje do zapisu JPEG:
Image
Poproszę o optymalne parametry.
Image
Awatar użytkownika
portalus
Dobry Duch PWM
 
Posty: 1272
Rejestracja: Pon Mar 28, 2005 6:45 pm
Miejscowość: Swarzędz

Postprzez Fumfol76 » Wto Kwi 11, 2006 6:49 am

portalus napisał(a):Pytanie:
Mam wersję 5.0 i są tam takie opcje do zapisu JPEG:
Poproszę o optymalne parametry.

v. 5... kiedy to było :) Nie pamiętam.
W tej sytuacji mogę ci tylko powiedzieć: poeksperymentuj tak, żeby obrazek miał optymalną jakość przy niewielkim rozmiarze pliku. Piątka chyba jeszcze nie miała optymalizacji do www, ale używałem jej na prawde dawno.
Awatar użytkownika
Fumfol76
 
Posty: 554
Rejestracja: Wto Paź 11, 2005 11:04 am
Miejscowość: Poznań

Jak umieścić fotki w tekście?

Postprzez wuen » Czw Paź 18, 2007 11:02 am

Chciałbym umieścić IN BOX ze zdjęciami ale... nie wiem jak to zrobić...
człowiek bez pasji to producent g...
ImageImage
Awatar użytkownika
wuen
 
Posty: 47
Rejestracja: Nie Paź 07, 2007 6:22 pm
Miejscowość: W-wa

Jak umieścić fotki w tekście?

Postprzez wuen » Czw Paź 18, 2007 11:16 am

Chciałbym umieścić IN BOX ze zdjęciami ale... nie wiem jak to zrobić...
człowiek bez pasji to producent g...
ImageImage
Awatar użytkownika
wuen
 
Posty: 47
Rejestracja: Nie Paź 07, 2007 6:22 pm
Miejscowość: W-wa

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » Czw Paź 18, 2007 12:54 pm

Image

Idzie Grześ przez wieś, worek porad niesie, jak mu przypierdolę to się nie podniesie.
Awatar użytkownika
Kamil Feliks Sztarbała
 
Posty: 3477
Rejestracja: Wto Paź 07, 2003 11:02 pm
Miejscowość: No Man's Land

Postprzez wuen » Czw Paź 18, 2007 1:27 pm

Kamil - wielkie dzięki - człowiek uczy sie całe życie...
człowiek bez pasji to producent g...
ImageImage
Awatar użytkownika
wuen
 
Posty: 47
Rejestracja: Nie Paź 07, 2007 6:22 pm
Miejscowość: W-wa


Wróć do Jak to zrobić - pojazdy cywilne

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości