Cześć wszystkim,
Mój pierwszy post, choć na stronkę już trochę zaglądam (świetna FAQ). Jestem teraz w trakcie wykańczania Alfy Romeo GTV firmy TAMIYA i jak zwykle w końcowej fazie projektu musiało mi się coś skopać... Chciałem zatem zapytać o dwie sprawy, żeby wiedzieć na przyszłość:
Po pierwsze w temacie przezroczystych szybek samochodowych. FAQ wspomina o Sidoluksie, ale ja mieszkam w Irlandii i tego tu nie dostanę. Poszukałem po necie i dopadłem tutejszy klon Pronto, czyli PLEDGE SHINE WAX. Niestety formuła jego składu zmieniła się drastycznie w porównaniu do słynnego FUTURE i po wymoczeniu w nim szybek stały się mętne i było widać ślady pozasychanych kropli. Ponieważ takich magicznych cudów jak zmywacz Wamodu też się tu nie znajdzie, ostatecznie udało mi się szybki w miare odratować wymaczając je ponownie w Pledgu i gdy zmiękło przerzuciłem do 70% IPA. Potem wpadłem na genialny pomysł, że w końcu lakier, to lakier, więc skoro podłogowy nie zadziałał to walnę szybki bezbarwnym akrylem do aut. Tym razem stały się zamglone permanentnie, nie pomógł kret ani DOT. Szukam teraz zapasówek po necie, ale do tego modelu chyba będzie ciężko :/ W każdym razie chciałem zapytać, czy szybki w ogóle trzeba czymś pojechać, a jeśli tak to czy jest jakaś alternatywa do Pronto i Sidoluksu?
Ufff, dużo było to z drugim się streszczę. W Tamiyi dodali mi do modelu piękne tzw metal transfery - są to wycięte w metalu (pewnie laserem) napisy, które są na tylnej klapie auta i na bokach (GTV, T SPARK 16V i 2 x Pinifarina). Instrukcja każe zdjąć je wraz z taśmą klejącą z papierka, przyłożyć w odpowiednie miejsce na modelu i docisnąć. Następnie taśmę klejącą się pociąga i voila.... tyle, że żadnego voila nie było bo taśma odeszła wraz z metal transferem :/ . Po szóstym podejsciu zacząłem podważać literki skalpelem. Efekt? Zamiast T SPARK 16V zostało mi T SPAR :/ Pytanie zatem moje jest takie: Czy ktoś już tego kiedyś używał, a jeśli tak to czy ja po prostu już miałem za stary klej, czy też trzeba powierzchnie pokryć czymś tak jak na zwykłą kalkomanię?
Sorki za przydługą opowieść. Mam nadzieję, że będziecie w stanie dać mi jakieś wskazówki. Z góry dziękuję i pozdrawiam
Abraa