pt. Formy dwu częściowe dociskane, (tzw. „squishy molds”)
Z nazwy ("squishy") jest to mój ulubiony sposób robienia odlewów z żywicy, ale w praktyce nie wiem czy tak jest. Prawda jest taka, że wybrałem sobie dość trudny pierwowzór jak na ten „pierwszy raz”.
Wiem jednak, że taki rodzaj formy jest chyba najlepszy do robienia odlewu z całej kasty samochodu.
Ten rodzaj formy różni się od innych rodzajów form dwuczęściowych sposobem podawania żywicy do środka oraz odprowadzenia powietrza. Nie wlewamy żywicy do zamkniętej formy poprzez kanał, lecz lejemy ją do jednej części, a następnie „zamykamy” formę i dociskamy żywicę dookoła formy (trochę na zasadzie Archimedesa w wannie

Materiały potrzebne są takie same jak w przypadku form dwu- i jednoczęściowych. Sposób postępowania jest identyczny jak w przypadku form dwuczęściowych wlewanych.
Pierwowzór jest wypełniony plasteliną.

Kładziemy go na bazie, obudowujemy klockami i wlewamy silikon.

Po sieciowaniu silikonu, wyjmujemy plastelinę, wycinamy markery, smarujemy powierzchnię rozdzielaczem (np. linomag lub wazelina), dobudowujemy parę pięter do formy…

… i zalewamy drugą połowę formy silikonem. Po sieciowaniu możemy rozdzielić dwie połowy i wyjąć pierwowzór, umyć formę i jesteśmy „ready to Rock and Roll!”

Do „żeńskiej” połowy formy wlewamy odpowiednią ilość żywicy (to można szacunkowo obliczyć poprzez ważenie pierwowzoru). Następnie łączymy dwie połowy i „wyciskamy” żywicę. Nadmiar będzie po prostu wylewał się z formy, więc wskazane jest, by być na to przygotowanym!!

Po stwardnieniu żywicy możemy otworzyć formę i wyciągnąć naszą replikę.

Na zdjęciu część wygląda troszeczkę lepiej niż w rzeczywistości, niemniej jest praktycznie udana, a wykonując ją przede wszystkim udowodniłem sobie, że jak najbardziej da się robić odlewy takim sposobem.
Ogólne uwagi:
1. Brak
Zobaczcie też:
ODLEWY Z ŻYWICY cz. I– Formy dwuczęściowe wlewane
ODLEWY Z ŻYWICY cz. II– Formy jednoczęściowe
Of course, as ever, I would be lost without Aston? Thanks