Malowanie karoserii lakierami w spraju TAMIYA czyli Ts-ami

Najczęstsze problemy, ważne zagadnienia dotyczące budowy modeli pojazdów cywilnych.

Postprzez portalus » Śro Paź 04, 2006 9:21 pm

Cześć i czołem porii.
Nigdy nie porównywałem X11 z TS-17 – więc w tej materii nie pomogę. Wydaje mi się jednak, że TS-17 jest bardziej błyszczący niż X11.
Malowanie podkładem ma na celu kilka rzeczy:
- sprawdzenie stopnia „doskonałości” powierzchni
- zwiększenie przyczepności farby właściwej
- ujednolicenie koloru pod kolorem właściwym
Tak więc jeśli możesz stosować podkład to go stosuj.
Image
Awatar użytkownika
portalus
Dobry Duch PWM
 
Posty: 1272
Rejestracja: Pon Mar 28, 2005 6:45 pm
Miejscowość: Swarzędz

Postprzez MiniMan » Śro Paź 04, 2006 10:07 pm

porii napisał(a):Witam wszystkich.
Mam parę pytań co do TS'ów. Zakupiłem model "Tamiya 24236 Peugeot 206 WRC 2001" który wymaga malowania TS-17. Jednak w instrukcji jest zaznaczone, że można go zastąpić X-11. I moje pytanie: czy to na pewno ten sam kolor?
A po drugie to czy konieczne w tym wypadku jest malowanie podkładem (karoseria jest z plastiku o bardzo zbliżonym kolorze do TS-17)?

Nie jest ten sam kolor bynajmniej a do tego zupełnie inne ordzaj farby - łączy im tylko ogólne określenie jako "srebrny" :). Stanowczo do karoserii bym bardziej polecił farba serii TS.

Koniecznie użyj podkład i też najlepiej Tamiyowska - mimo, że pozornie droższe na karoseria Ci się opłąci w postaci lepszy wynik.
MiniMan
 
Posty: 781
Rejestracja: Pon Maj 09, 2005 9:51 pm

Postprzez porii » Czw Paź 05, 2006 2:19 pm

To już wiem, że potrzebuje TS-17 i podkładu :D . Szukałem już ich, ale nigdzie nie mogę znaleźć. Co prawda są one w ofercie http://www.ww-model.pl i http://padrebooks.pl ale chwilowo mają wyczerpane zapasy.
Znalazłem TS-17 w sklepie http://www.zabawki-modele.pl ale tam jest bardzo drogo :(.
Tak samo sprawa kształtuje się z podkładem. Nigdzie nie mogę znaleźć tego Tamiya. Znalazłem tylko taki: http://padrebooks.pl/product_info.php?cPath=9_25&products_id=2768
Myślicie, że on będzie dobry?

P.S.
Szukałem też w innych sklepach, których adresy są w FAQ'u.
porii
 
Posty: 15
Rejestracja: Sob Sty 22, 2005 7:09 pm

Postprzez portalus » Czw Paź 05, 2006 9:41 pm

Ten podkład z Gunze powinienbyć OK, sam aktualnie używam takiego ale ze słoika >>> aero.
Cena trochę wysoka.
Jeśli możesz poczekać to kup wszystko za jednym razem - nie pali się, a będzie taniej.
Image
Awatar użytkownika
portalus
Dobry Duch PWM
 
Posty: 1272
Rejestracja: Pon Mar 28, 2005 6:45 pm
Miejscowość: Swarzędz

Postprzez Walercik » Nie Paź 08, 2006 10:31 pm

Kto mi powie jak mam malować i polerować, bo juz się pogubiłem
co mam:
-podkład motip
-lakier metalic dupli-color akryl
-bezbarwny motip
-Tamiya modeling WAX
-Tamiya compound
Ja się już pogubiłem jedni piszą tak drudzy tak niech mi ktoś po kolei napisze, czego mam użyć może wiecie?? Ja czytałem ze podkład, papier, mycie mydłem, lakier, potem wax, mycie mydłem, bezbarwny i potem compound. Ale lakier jest metaliczny i musze go pokryć koniecznie po 30 minutach bezbarwnym tak jak pisze producent to, co ja mam robić żeby śliniło sie jak psu .....????

I czy mogę użyć chemii tamiya do motipa, chociaż TS to chyba tez akryl o ile dobrze pamiętam??
Image
WIP Ferrari:FXX,F430,F430 Challenge,599 GTB
Awatar użytkownika
Walercik
 
Posty: 165
Rejestracja: Wto Maj 04, 2004 9:10 pm
Miejscowość: Lublin

Postprzez INsejn » Pon Paź 09, 2006 2:39 am

Walercik napisał(a):Kto mi powie jak mam malować i polerować, bo juz się pogubiłem
co mam:
-podkład motip
-lakier metalic dupli-color akryl
-bezbarwny motip
-Tamiya modeling WAX
-Tamiya compound
Ja się już pogubiłem jedni piszą tak drudzy tak niech mi ktoś po kolei napisze, czego mam użyć może wiecie?? Ja czytałem ze podkład, papier, mycie mydłem, lakier, potem wax, mycie mydłem, bezbarwny i potem compound. Ale lakier jest metaliczny i musze go pokryć koniecznie po 30 minutach bezbarwnym tak jak pisze producent to, co ja mam robić żeby śliniło sie jak psu .....????

I czy mogę użyć chemii tamiya do motipa, chociaż TS to chyba tez akryl o ile dobrze pamiętam??


Wcale nie musisz malować po 30 minutach. Możesz to zrobić następnego dnia. Przynajmniej ja tak zrobiłem :) Malowałem Motipem metalicznym a później pokryłem bezbarwnym tej samej firmy. Następnie przejechanie budy papierem 2000 i 2500. Polerka pastą do usuwania rys, a dalej "compound" Tamiyi i wax też. A oto efekt: Honda Prelude. Jeżeli zrobisz tak jak napisałem to jestem pewnien, że bedziesz usatysfakcjonowany :D
Awatar użytkownika
INsejn
 
Posty: 647
Rejestracja: Nie Sty 09, 2005 8:18 pm
Miejscowość: 3city =Gdańsk=

Postprzez portalus » Pon Paź 09, 2006 8:58 pm

Ogólna zasada malowania powinna być chyba taka:
- przygotowanie powierzchni (szlifowanie, odtłuszczenie etc.)
- podkład (i ew. dalsze szlifowanie)
- kolor (metalik lub niemetalik)
- werniks (lakier bezbarwny, którego może być kilka warstw)
- kolejny werniks (wcześniejszy wyszlifowany i z grubsza wypolerowany – bez wosku!!!)
- szlifowanie końcowe
- polerowanie
- woskowanie

Kalki na lakier przed werniksami lub po pierwszym werniksie.
Gdzieś już o tym wszystkim pisałem.
Wszystkie szlifowania raczej na mokro, lakier nie rozgrzewa się od razu i nie „kula”.
Papiery wodne 1200-2500.
Są to chyba najbardziej ogólne zasady.
Image
Awatar użytkownika
portalus
Dobry Duch PWM
 
Posty: 1272
Rejestracja: Pon Mar 28, 2005 6:45 pm
Miejscowość: Swarzędz

Postprzez Moiczo » Nie Paź 15, 2006 4:05 pm

mam pytanie czy moge polozyc podklad MOTIPA i na to polozyc lakier TS z tamiya ?? czy bedzie jakas niepozadana reakcja ??
Moiczo
 
Posty: 6
Rejestracja: Nie Sty 08, 2006 2:35 pm
Miejscowość: Skoczów

Postprzez draz » Nie Paź 15, 2006 8:11 pm

Reakcja może być taka że będzie Ci lakier odchodził od modelu - a to daltego że podkład motipa jest kiepski. Chemicznie nic się nie stanie.
Bartosz Obara
Image
Awatar użytkownika
draz
 
Posty: 1289
Rejestracja: Sob Paź 09, 2004 10:32 pm
Miejscowość: Katowice

Postprzez mulczas » Pon Paź 16, 2006 8:23 am

Czy TS'a mogę zmyć tylko zmywaczem Wamodu, czy nadają się do tego też jakieś inne specyfiki?
Image

Zapraszam na moją stronę: http://www.modelarstwo.cba.pl
Awatar użytkownika
mulczas
 
Posty: 51
Rejestracja: Nie Mar 12, 2006 10:40 am
Miejscowość: Kłodzko

Postprzez Lipek » Wto Paź 31, 2006 11:39 pm

Seweryn napisał(a):(...)lakieru bezbarwnegi firmy Gunze.
Image


Ja mam pytanie odnośnie tego lakieru. Gdzie można go zakupić? Szukałem i szukałem i znaleść nie mogłem :/ Jestem w posiadaniu TS-13 Tamiyi i piszecie że "żre" kalkomanie... Chciałbym się ustrzec tego więc stąd moje pytanie.
Awatar użytkownika
Lipek
 
Posty: 121
Rejestracja: Nie Lip 09, 2006 1:37 pm
Miejscowość: Świnoujście

Postprzez NAOMI » Śro Lis 01, 2006 9:39 am

Ostatnio to kupowałem na: http://www.hiroboy.com/catalog/product_ ... cts_id=420 ale z tego co widze nie jest już dostępny.
Poza tym w Polsce to wiem, że Eduard Polska sp. z o.o. na ul. Tęczowej 38 we Wrocławiu zajmuje sie dystrybuowaniem chemii GUNZE. Tel. 071-342-92-90 lub e-mail: eduard@eduard.pl
Na warsztacie:
Citroen Xsara WRC; Monte Carlo'06 - 65%
Awatar użytkownika
NAOMI
 
Posty: 429
Rejestracja: Czw Cze 10, 2004 11:10 am
Miejscowość: Włocławek

Postprzez frugoman » Czw Lis 02, 2006 9:45 am

Mr.SuperClear jest dostępny w http://www.toratoratora.com.pl/, ale cena koło 60PLN, dla mnie kosmos
Awatar użytkownika
frugoman
 
Posty: 286
Rejestracja: Śro Mar 15, 2006 3:32 pm
Miejscowość: Warszawa

Postprzez Abarth » Pon Lis 20, 2006 2:56 pm

Ja maluje humbrolami, chwale je sobie, może dlatego ze nigdy nie malowalem Tamiya albo czyms innym, poprostu nigdzie u mnie nie są dostepne, wogule dostac jakaś farbke to masakra. Malowalem tez revellem ale to jest do... Ostatnio kolega polecał mi Pactry. Stąd też moje pytanie, czy dają dobry połysk po wypolerowaniu? Czym je rozcienczać, czy wamod może być? Mam jeszcze rozcieńczalnik revella.
Awatar użytkownika
Abarth
 
Posty: 174
Rejestracja: Pon Lis 07, 2005 2:42 pm
Miejscowość: Żory

Postprzez Kazik » Pon Lis 20, 2006 3:49 pm

Jeśli mogę coś dodać od siebie to nie polecam Pactry przy malowaniu z aero, mają sporo zanieczyszczeń i strasznie zatykają sprzęt. Tak przynajmniej było w moim przypadku i odpusciłem sobie Pactrę.
Kazik
 
Posty: 258
Rejestracja: Pon Maj 15, 2006 12:30 pm
Miejscowość: Warszawa

PoprzedniaNastępna

Wróć do Jak to zrobić - pojazdy cywilne

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość